Schlumbergera Samba Brazil

Al jaren ben ik in de ban van de lid cactussen. Met als favorieten de Epiphyllum en de Schlumbergera. Makkelijk in onderhoud, prikken niet en dan belonen ze je ook nog eens met prachtige bloemen.

Door ziekte en de komst van kinderen ben ik drastisch gaan minderen in mijn collectie, maar de Schlumbergera die niet mag ontbreken is voor mij de Samba Brazil.

Hoewel de Samba Brazil wel wat uitdagender is dan de NOID (no id dus naamloze)Schlumbergera’s die je vanaf september op elke straathoek kan kopen. Is ze niet te moeilijk en geeft ook als ze niet helemaal naar behoren verzorgd is nog een redelijk aantal bloemen. En wat voor een bloemen!

De kleur van de Samba Brazil loopt van rood met een soort van pink gloed over naar oranje-geel en dan naar wit. Wat een kleur spektakel!

picsart_11-13-12-42-24

Het leuke aan Schlumbergera vind ik altijd dat ze naar mijn mening altijd speciaal voor mijn verjaardag bloeien(begin november). Dus elk jaar krijg ik weer een cadeautje van de schlumbergera’s in mijn huis.

De verzorging van Schlumbergera? Naar mijn idee kan het niet makkelijker. Zodra de ijsheiligen voorbij zijn zet ik ze op een schaduwrijke plek in de tuin en geef ze 1 x wat plantenvoeding. Daarna laat ik eigenlijk de natuur zijn gang gaan. Baal af en toe van een slak die mijn planten overreden heeft.

Zodra het ’s nachts standaard kouder wordt dan 7 graden gaan ze weer naar binnen en geef ik ze wat planten voeding voor bloeiende planten en laat ze verder met rust. Af en toe checken of de grond nog vochtig is en zo niet wat bijwateren. En dan ergens tussen eind oktober en januari bloeien de meeste planten. De Nederlandse naam voor de Schlumbergera is overigens de Kerst Cactus

Nadat ze gebloeid hebben zet ik ze op een koele kamer en geef ze tot het voorjaar geen water meer. En dan gaan ze na de ijsheiligen weer naar buiten en is het cirkeltje rond.

Stekken

Het stekken van Schlumbergera is echt super makkelijk. Je haalt minimaal een stuk van 2 stukjes die aan elkaar zitten van de plant af. Zet dit in de grond en binnen een week zul je vaak al wortel vorming zien. En dus heb je een nieuw plantje. Wil je met een groter stuk beginnen, dan kan dat ook.

Bestuiven

Het bestuiven en kruisen van Schlumbergera is ook heel makkelijk. Met de meeldraden van de ene bloem ga je langs de stamper van de andere bloem. De bloem zal dezelfde dag beginnen met verwelken en na een tijd zal er een soort besje gaan vormen. Het besje wordt uiteindelijk roze tegen de tijd dat de zaden rijp zijn.

Zaaien

De schlumbergera is een licht kiemer. Dit betekent dat ze zaden licht nodig hebben om te kiemen. Je kan ze dus het beste boven op wat zaai en stekgrond leggen en deze vochtig houden. Binnen een paar dagen tot een paar weken zullen de zaden kiemen.